Het doel van de controles in de zwangerschap is in de gaten houden of alles gezond en normaal verloopt en de baby goed groeit. Kennis en uitleg zorgen ervoor dat je je op je gemak voelt en vertrouwen hebt in je zwangerschap. Als je vertrouwt op je lichaam is er minder angst. Als je minder angst hebt, verlopen je zwangerschap en je bevalling vaak beter en rustiger en kun je er ten volle van genieten. Ik zorg er voor dat je weet wat je kunt verwachten door je goede informatie te geven en bij jullie wensen aan te sluiten. Zodra je weet dat je zwanger bent kun je me bellen om kennis te maken of je meteen inschrijven via het inschrijfformulier onderaan deze pagina.

 

Een positieve test!

Als je net zwanger bent is alles reuze spannend, je ziet misschien nog niks maar er gebeurt al van alles in je lichaam. In de eerste drie maanden ontwikkelt een kindje zich al heel ver tot een klein mensje. Alle organen worden aangelegd en vanaf die tijd hoeft je kindje alleen maar te groeien en verder uit te rijpen. Je kunt zelf al van af het begin heel wat doen om je baby te helpen groeien. Lees meer over handige tips hier op de website bij ‘leefstijladviezen’ en 'inspiratie'. De voedingsadviezen kun je direct als app op je telefoon zetten. Handig voor als je in de supermarkt staat en snel wilt zien of je iets gewoon kunt eten of dat je het beter kunt laten staan!

Moeders voor moeders

Denk ook eens na over aanmelden bij Moeders voor moeders. Door tot en met 16 weken thuis je urine op te vangen kun je vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen om ook zwanger te worden. Hun directe nummer is 088-2780000.

Zwangerschapscontroles

Gemiddeld heb je circa 12 controles in de zwangerschap. In het begin om de vier weken, want de baby moet dan vooral nog flink groeien. Gaandeweg kom je vaker, eerst om de drie, daarna om de twee weken en de laatste maand zien we elkaar elke week. Als het medisch gezien verstandig is of als het beter aansluit bij jouw persoonlijke behoeften kunnen we een ander schema bedenken.

Eerste intake

Tijdens de 1e intake stel ik een aantal vragen die van belang zijn om goed voor jullie te kunnen zorgen in de zwangerschap. Dit zijn vragen over jullie gezondheid en die van jullie families, leefstijl en werk. We bespreken je laatste menstruatie en je cyclus en kijken alvast een keer met de echo als je dat wilt, dit geeft ons alvast een idee van de uitgerekende datum. Als je al een keer eerder zwanger bent geweest of bevallen bent dan bespreken we hoe dat verliep en hoe jullie dat ervaren hebben.

Je krijgt informatie over de echo’s die je als je dat wilt kunt laten verrichten en de prenatale screening waar jullie voor kunnen kiezen. Verder geef ik adviezen over het verlichten van eventuele zwangerschapsklachten, gezonde voeding en leefstijl. We bespreken het regelen van kraamzorg voor na de bevalling. Als laatste meet ik je bloeddruk en krijg je een labformulier mee waarmee je bloedonderzoek kunt laten doen. 

Graag hoor ik van jullie of jullie speciale wensen en verwachtingen hebben tijdens de zwangerschap of ten aanzien van mijn begeleiding. Misschien wil je andere keuzes maken: te denken valt hierbij aan de frequentie van hoe vaak we elkaar zien. Misschien zijn er bepaalde onderwerpen die je samen extra wilt onderzoeken, zoals wel of geen extra onderzoek of in bad bevallen. Zo hebben we aan het einde van de eerste controle een beeld van waar we in de zwangerschap extra aandacht aan moeten schenken, zowel medisch maar ook sociaal en emotioneel. Het is ook prima als dit soort onderwerpen zich pas gaandeweg aandienen.

Vervolgcontroles

Bij de vervolgcontroles kun je al je vragen kwijt, bespreken we nuttige en leuke onderwerpen die passen bij de fase die je op dat moment door maakt en wat er verder op dat moment bij jullie leeft. Ook meet ik je bloeddruk en onderzoek ik hoe je baarmoeder en de baby groeien door met mijn handen aan je buik te voelen. We luisteren we met de doptone of de toeter naar het hartje. Bij 10-12 weken kunnen we de uitgerekende datum preciezer vaststellen met de termijnecho. Omdat een controle gemiddeld 30 minuten duurt hebben we genoeg tijd voor het beantwoorden van al jullie vragen en onzekerheden. Waar nodig plannen we extra tijd. Wanneer je je ergens zorgen om maakt, bel dan vooral voor laagdrempelig advies en om eventueel even extra naar het hartje te luisteren.

 

Echo’s en bloedonderzoek

Mogelijkheden waar je voor kunt kiezen zijn een echo bij zo’n 7 a 8 weken zwangerschap, bij 10-12 weken de termijn van je zwangerschap bepalen en bij 36 weken om te zien of de baby met het hoofdje netjes naar beneden ligt. Deze echo's kunnen op de praktijk gemaakt worden. Voor de 20 weken echo (SEO) ga je naar een echocentrum in de buurt. Extra echo's voor je eigen plezier zijn mogelijk voor eigen kosten (zie Tarieven). Extra echo's op medische indicatie worden vergoed door je verzekering.

Rond de 8-12 weken, 30 weken en op indicatie wordt er met jouw instemming bloedonderzoek gedaan. Meer kun je lezen bij ‘reguliere onderzoeken in de zwangerschap’

 

Goed voorbereid de bevalling in

Er is uitgebreid de tijd om jullie goed voor te bereiden op de grande finale, zodat je met vertrouwen de bevalling in gaat. Na de gewone controles vraag ik naar jullie wensen, verwachtingen en angsten voor de bevalling en krijg je een persoonlijk beladvies. Het is fijn als jullie samen een geboorteplan hebben gemaakt dat we kunnen bespreken. Het is belangrijk dat ook je partner hierbij aanwezig is.Zo weet ik wat jullie belangrijk vinden en kan ik mijn zorg daarop afstemmen. Voor meer uitleg en ideeën rondom zwangerschap en bevalling zie de onderwerpen onder de kopjes 'Inspiratie' en 'De Bevalling' hier op de website.