Als man beleef je de zwangerschap vaak heel anders dan je vrouw.

De eerste maanden is het idee dat er een baby gaat komen vaak nog onwerkelijk: er is nog weinig te zien aan de buik van je vrouw, het gebeurt allemaal in haar lijf, en je voelt de baby nog niet bewegen. Daardoor kan je vrouw deze periode als veel intenser ervaren dan jijzelf. Zij heeft de ongemakken, voelt zich anders door de hormonen, heeft eerder contact met de baby dan jij. De hormoonschommelingen maken je partner tijdens de zwangerschap vaak emotioneler. Stemmingen kunnen elkaar soms sneller afwisselen dan jullie gewend zijn. Vang je partner op en probeer zo geduldig en begripvol mogelijk te reageren. Steun haar zoveel mogelijk bij lichamelijke ongemakken. Neem bijvoorbeeld taken uit handen en maak samen een lijst van zaken die moeten gebeuren in de zwangerschap of voor de bevalling zoals erkennen, babykamer bedenken, kinderdagverblijf kiezen, een geboortekaartje uitzoeken, klossen lenen, etc.

Denk als je dat wilt na over hoe je je rol ziet als vader en praat daar samen over. Kijk welke verwachtingen jullie allebei hebben. Wie gaat wat doen? Wat vind je belangrijk? Zoek samen een zwangerschapscursus uit, wil je daar samen heen of niet? Bereid je voor op de bevalling door samen een geboorteplan te schrijven en bij het bespreken van de bevalling aanwezig te zijn. Dan bespreken we dit plan en krijgen jullie een beladvies. Tijdens dit bezoek bespreken we wat jij als partner extra kunt doen tijdens de bevalling zoals het stimuleren van andere houdingen, masseren en het helpen met praktische zaken.

De bevalling is een bijzonder moment. Als man is het niet altijd makkelijk om ernaast te staan. Veel partners voelen zich machteloos. Het is een klus die je vrouw zal moeten klaren. Je kunt de pijn niet weg nemen en je vrouw kan soms anders reageren dan je haar kent. Je kunt je enorm machteloos voelen maar toch een enorme steun voor je partner zijn door simpelweg aanwezig te zijn en haar te ondersteunen tijdens de weeen. Dit ondersteunen kan op een allerlei manieren en kan voor elke vrouw verschillend zijn:

  • Stimuleer je partner om verschillende houdingen aan te nemen. Dit zorgt ervoor dat bevalling sneller en gemakkelijker gaat.
  • Help haar onder de douche of in bad, het warme water ontspant en werkt pijnstillend
  • Alles wat haar helpt om de weeën op te vangen is goed: een bepaalde houding, bewegen of geluid maken, niks is gek.
  • Zorg dat ze het lekker warm heeft, zet de verwarming hoger en geef haar warme sokken of pantoffels, bied een dekentje aan als je denkt dat dat fijn kan zijn.
  • Als zwangere ben je niet meer zo lenig dus is het fijn als iemand je helpt en je dingen aan reikt zoals een koud washandje of wat te drinken. Of help haar bij het aantrekken van haar kleding en schoenen als jullie in het ziekenhuis willen bevallen en het tijd wordt om daar heen te gaan.
  • Misschien ben je wel heel goed in het geven van massages wat enorm kan helpen tegen de pijn tijdens de ontsluitingsweeën. Masseer dan het onderste gedeelte van haar rug en bekken (waar de kuiltjes zitten), dit werkt ontspannend en pijnstillend.
  • Moedig haar aan dat te doen wat jullie in de cursus hebben geleerd.
  • Zeg het als ze het goed doet en laat merken dat je vertrouwen in haar hebt.
  • Compassie is mooi, medelijden is niet nodig. Als je het vreselijk voor haar vindt geef je indirect aan dat je denkt dat ze het niet aan kan. Ze heeft je positieve steun nodig!
  • Vaak zijn vrouwen heel krachtig en mooi terwijl ze geconcentreerd aan het baren zijn, geef eens een compliment over wat je aan haar ziet.
  • Blijf rustig en schiet niet in paniek. Geef het aan bij de verloskundige als je je niet lekker voelt of iets eng vindt.
  • Zorg ook goed voor jezelf, dan kun je meer voor je vrouw betekenen. Partners vergeten door alle spanning weleens om bijvoorbeeld zelf even een pauze te nemen of wat te eten. Ook al hoeft zij niks, jij hebt ‘t wel nodig.
  • Naarmate de bevalling vordert raakt je vrouw steeds meer in zichzelf gekeerd. Dat komt door de roes van de bevalhormonen. Hoe ongezelliger en meer kortaf ze wordt, hoe beter het vlot. Dan heb je als barende gewoon geen tijd meer voor gezellige praatjes en beleefde volzinnen.
  • Communiceer met haar en met ons. Soms kunnen bevallende vrouwen door de pijn niet goed aangeven wat ze willen. Als jullie dit van tevoren goed hebben besproken kun jij het ons vertellen.
  • Gaat de bevalling ineens heel snel en ben ik er nog niet, bel me en blijf aan de lijn, dan coach ik je telefonisch. Dit gebeurt gelukkig maar zelden.

Na de bevalling is het goed om samen de bevalling een paar keer door te spreken of samen op te schrijven. Dit is fijn maar ook goed, zeker bij heftige bevallingen, om het een plekje te geven. Bekijk samen de foto’s en zorg dat jullie voldoende rust krijgen. Dit hebben jullie allebei nodig om jullie baby een goede start te geven. Zorg ervoor dat er niet teveel visite over de vloer komt die eerste dagen. Maak samen een agenda met daarin wie jullie wanneer en hoelang willen ontvangen. Vaak wordt je geleefd die eerste week, laten jullie alles over je heen komen zoals het loopt of houden jullie alle aandacht liever nog even af? De kraamzorg is de eerste week bij jullie in huis en leert je hoe je de baby verzorgt. Vaak zijn het de papa’s die dit als eerste goed onder de knie hebben omdat je partner na de bevalling wat meer zal rusten. Laat je niet weerhouden doordat de baby zo teer en kwetsbaar lijkt, ze kunnen wel tegen een stootje en zijn elastisch. In het begin voel je je onhandig, sta je met het zweet op de rug kleine armpjes in kleine truitjes te wurmen. Een maand later doe je dat fluitend. Voor veel vaders begint het nu pas echt voor hun gevoel: je kunt eindelijk je eigen kind vast houden en ervoor zorgen. Ook als vader komt er een hoop op je af die eerste weken, neem daarom als het lukt vakantie op.

Verder zijn er een paar dingen die moeten gebeuren in de kraamweek waar je partner niet aan toe komt, zoals aangifte, zie hiervoor ‘regelzaken in de kraamtijd’.