Waar bevallen?

De zwangerschap en bevalling worden in Nederland gezien als iets natuurlijks/fysiologisch. Elke vroedvrouw begeleidt zowel bevallingen thuis als poliklinisch. De keuze over de plaats van de bevalling is als de zwangerschap goed verloopt aan jullie. Deze keuze is erg persoonlijk, want het is belangrijk om te bevallen op de plek waar je jij het beste kunt ontspannen en je het prettigst voelt. Dit heeft een positieve invloed op het verloop van je bevalling. Voor de ene vrouw is dat het ziekenhuis, de andere vrouw blijft liever thuis. Over in bad bevallen lees je hier nog meer.

Thuis bevallen

Bij een thuisbevalling bepaal je zelf de sfeer in huis en wie er aanwezig zijn. Na de bevalling zorgt de verloskundige er samen met de kraamverzorgster ervoor dat alles wordt opgeruimd, je bed fris verschoond wordt, dat je wordt gewassen en dat jullie baby wordt verzorgd. Jullie kunnen daarna samen bijkomen en genieten in jullie eigen bed. Thuis bevallen is bewezen even veilig als poliklinisch bevallen in het ziekenhuis. Als verloskundigen zijn wij uitstekend opgeleid om een thuisbevalling te begeleiden. Ik houd voortdurend in de gaten of alles verloopt zoals het hoort en stuur waar nodig bij. Het liefst grijp ik zo min mogelijk in, maar als het moet weet ik hoe ik adequaat moet handelen. Wanneer er zich onverhoopt toch problemen voordoen tijdens of na de bevalling, consulteer ik de gynaecoloog of kinderarts en zorg ik dat je zo snel mogelijk transport hebt naar het ziekenhuis. Thuis kunnen we ook bijvoorbeeld medicatie geven bij te ruim bloedverlies, we kunnen beademen en reanimeren en een infuus aanleggen als nodig. De kraamverzorgster die ons tijdens de bevalling assisteert is getraind in het opvangen van calamiteiten. Gelukkig zijn de meest voorkomende redenen geen spoed en kunnen we rustig en tijdig naar het ziekenhuis gaan. Bij het bespreken kun je eens in mijn verloskoffer kijken naar wat ik allemaal mee breng naar een thuisbevalling.

Poliklinisch bevallen

Naast een thuisbevalling kun je ook kiezen voor een bevalling in het ziekenhuis. De dichtstbijzijnde ziekenhuizen zijn het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam en het Lange Land ziekenhuis in Zoetermeer. Mocht je liever naar een ander ziekenhuis gaan, bespreek dit dan met mij.

Bij een poliklinische bevalling word je gewoon door je eigen verloskundige begeleid. De bevalling start thuis en we gaan tijdens de ontsluitingsfase naar het ziekenhuis.  Eerst kom ik altijd thuis bij jullie kijken als jullie bellen dat de bevalling begonnen is. In gezamenlijk overleg bepalen we wanneer ik het ziekenhuis ga bellen om te vragen of ze een verloskamer beschikbaar hebben. Hierna gaan jullie met eigen vervoer naar het ziekenhuis toe. Je zit dus altijd even met weeën in de auto. In overleg met jullie kom ik direct met jullie mee of volg ik wat later. In het ziekenhuis huur je als het ware een kamer met gebruik van alle aanwezige spullen. Je hoeft je kraampakket niet mee te brengen. Er zijn een bal en een baarkruk aanwezig en er is en suite een badkamer met douche.

Tijdens de bevalling beschikken we over dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Bij eventuele complicaties neemt de ziekenhuisverloskundige, de gynaecoloog of de kinderarts de zorg vlot over en hoef je niet meer verplaatst te worden. Bedenk wel dat de specialisten niet altijd 24 uur per dag in het ziekenhuis aanwezig zijn. Het kan dus zijn dat het even duurt voordat hij of zij in het ziekenhuis aanwezig is. Daarom gaat de overdracht van zorg als je al in het ziekenhuis bent vaak niet veel sneller dan de tijd die het kost om je vanaf thuis naar het ziekenhuis te vervoeren.

Wanneer alles zonder problemen is verlopen, verlaat je binnen een paar uur na de bevalling het ziekenhuis weer. Wanneer je thuis komt krijg je nog een aantal uren hulp van de kraamverzorgster zodat jullie goed samen de eerste nacht door kunnen. Beval je midden in de nacht of beval je aan het eind van de dag van je eerste kindje, dan mag je als je wilt in Delft vaak een nachtje blijven slapen. In het SFG hebben ze het vaak zo druk dat ze je kamer vaak snel weer nodig hebben en je vragen ook in de nacht naar huis te gaan.

Voor een poliklinische bevalling of een bevalling in de geboortekliniek worden door het ziekenhuis extra kosten in rekening gebracht, de zogenaamde eigen bijdrage. Je huurt namelijk de kamer en de spullen van het ziekenhuis en dat brengt extra kosten met zich mee. Deze kosten komen geheel (of gedeeltelijk) voor eigen rekening, tenzij je hiervoor (deels) verzekerd bent. Kijk dit even na in je polis.

De meeste ziekenhuizen geven een infomatie-avond, meestal elke maand. Kijk op de website.

In het SFG en Haga kun je in bad bevallen. Naar het LLZ kun je je eigen bad mee nemen. Het Rdgg heeft momenteel geen mogelijkheid voor een badbevalling.

 

Nog even alle voor- en nadelen op een rij:

Voordelen van thuis bevallen:

  • een ontspannen, intieme, huiselijke sfeer
  • je kunt rondlopen, staan, douchen; net wat je zelf prettig vindt
  • je hebt het gevoel de regie zelf in handen te hebben, bent vaak meer jezelf
  • je kunt zelf bepalen wie er bij de bevalling aanwezig zijn
  • je heb je eigen spullen om je heen: je weet alles te vinden
  • thuis wordt minder vaak medisch ingegrepen dan poliklinisch of in de geboortekliniek
  • thuis bevallen kost niks extra’s
  • mogelijkheid om je eigen bevalbad te gebruiken
  • na de bevalling is alles zo opgeruimd en klaar voor de visite wanneer jullie dat willen
  • na de bevalling kun je in je eigen omgeving uitrusten
  • er is minder kans op infectie

Nadelen van thuis bevallen:

  • afleiding door andere kinderen (hoewel ze vaak doorslapen)
  • bij complicaties toch verplaatsen naar het ziekenhuis
  • niet iedereen voelt zich prettig bij dit idee, dat is vaak ook wat je cultureel gewend bent

Voordelen poliklinisch bevallen:

  • bij complicaties hoef je niet meer vervoerd te worden
  • er zijn altijd extra mensen in de buurt die verstand hebben van bevallingen
  • je wordt niet afgeleid door dagelijkse beslommeringen

Nadelen van poliklinisch bevallen:

  • de rit naar het ziekenhuis kan de voortgang van de bevalling nadelig beinvloeden
  • vreemde omgeving, minder bekend dan je eigen huis
  • je past je vaak als vanzelf aan aan de gewoonten en regels die daar gelden
  • minder ruimte voor je eigen afspraken en wensen
  • minder privacy
  • meer kans op infectie
  • soms meer lawaai, geluiden, verschillende gezichten
  • altijd met weeën in de auto
  • extra kosten voor de huur van de kamer
  • minder mogelijkheden om in bad te bevallen, er is wel altijd een douche

De voor- en nadelen van bevallen in een geboortekliniek zijn dezelfde als die van poliklinisch bevallen, al is de sfeer wel intiemer, kun je in bad, en ben je bij complicaties al in het ziekenhuis (maar moet je nog wel een of meerdere verdiepingen verplaatst worden).