Aangifte

Na de geboorte van jullie zoon of dochter moet je aangifte te doen van de geboorte. Dit gebeurt binnen 3 werkdagen na de geboorte te doen in de gemeente waar jullie kindje geboren is. Neem van beide ouders een geldig ID bewijs mee en evt je trouwboekje. Als jullie samenwonen en de baby hebben erkend neem dan ook de erkenningsakte en de akte van naamkeuze mee naar de aangifte.

Hielprik en gehoortest

Tussen de 4e en de 8e dag na de geboorte doe ik met jullie toestemming tijdens de kraamvisite de hielprik. Het bloed van jullie kindje wordt onderzocht op een aantal zeldzame aandoeningen. Wanneer je een dergelijke ziekte vroeg vindt, kan deze vaak goed behandeld worden, bijvoorbeeld door middel van medicijnen of door het volgen van een dieet en groeit je kind gezonder op.

Op www.rivm.nl in o. a. de folder hielprik en gehoorscreening (op hun site te vinden aan de rechterkant onder het kopje documenten) kun je terugvinden waarop precies gecontroleerd wordt.

De gehoortest wordt op het consultatiebureau verricht als jullie baby ongeveer 2 weken oud is. Hiervoor krijg je een uitnodiging van het CB per post opgestuurd. Op www.rivm.nl kun je ook hier meer informatie over vinden. In de 3B hoek doet de wijkverpleegkundige beide tests aan huis. 

Veilig slapen

Op de volgende websites vind je goede informatie over veilig slapen op allerlei manieren, welke keuze je ook maakt: je baby in het eigen bed te leggen, in een cosleeper aan jullie bed vast of bij jullie in hetzelfde bed. Thuis en op reis, doe er je voordeel mee!

Veilig samen slapen

Tips voor veilig slapen

Ziektekostenverzekering

Nadat jullie baby is aangegeven krijgen jullie in de week daarna over de post het BSN nummer. Bel naar je ziektenkostenverzekeraar en schrijf je baby in met behulp van de BSN. Je kind lift mee met degene die het meest uitgebreide pakket heeft tot hij/zij 18 jaar wordt.

Kinderbijslag

Hier hoef je niks apart voor te regelen, de aanmelding bij de SVB gaat automatisch via de geboorte aangifte. De kinderbijslag wordt door de SVB automatisch gestort op de 1e van het kwartaal wat volgt op de geboortedag van je kind. Wordt je kind geboren op 17 januari, dan komt de eerste kinderbijslag op 1 april. Deze loopt door tot hij/zij 18 jaar wordt.