Bevallen in een bad met warm water heeft een aantal grote voordelen ten opzichten van bevallen op het droge. Vrouwen ervaren in bad vaak meer controle, minder pijn en meer ontspanning. Dit vergroot de kans dat je met een tevreden gevoel terug kunt kijken op je bevalling. Een watergeboorte houdt in dat je een deel van de bevalling of als je dat fijn vindt de hele bevalling door brengt in warm water. Dit kan tijdens de ontsluiting in je gewone ligbad thuis, maar de baby kan ook in bad geboren worden. Dit kan het best in een speciaal daarvoor bestemd geboortebad, wat je tegen een klein bedrag bij mij kunt huren, of bij een gespecialiseerd bedrijf kunt huren of kopen als je dat wilt.

Het warme water kan je bevalling gunstig beïnvloeden:

  • warm water heeft een pijnstillend effect
  • je kunt beter ontspannen tijdens de weeën en tussen de weeën door
  • je maakt meer oxytocine aan, waardoor je betere weeën krijgt
  • je hebt meer bewegingsvrijheid doordat het water je draagt en je je lichter voelt
  • de zuurstoftoevoer van de baby wordt bevorderd doordat je makkelijker beweegt en je doorbloeding beter wordt
  • het perineum is beter doorbloed wat de kans op uitscheuren kleiner maakt
  • de baby heeft een geleidelijkere overgang van het leven in de baarmoeder naar het leven hierbuiten en komt zo minder stressvol ter wereld
  • Zorgverleners blijven op een wat grotere afstand waardoor ze bewuster moeten nadenken over de handelingen die ze bij jou willen doen, daardoor gebeurt er minder snel iets onnodigs
  • door het warme water, de rust en de afstand kom jij sneller in je eigen roes terecht.

Ik heb veel ervaring met badbevallingen zowel thuis als in geboortecentra. Als je in bad wil bevallen kan dit thuis in een stevig opblaasbad. Het HCM en het Haga in Den Haag hebben baden voor poliklinisch bevallen, net als het Sophia Geboorte Hotel en het SFG in Rotterdam. Je kunt je eigen opblaasbad mee nemen naar het Lange Land ziekenhuis in Zoetermeer. Delft heeft alleen en suite douches bij de kamers, het uitklapbad wat ze hadden is helaas sinds kort afgeschaft. In het ziekenhuis weet je nooit zeker of het bad vrij is op het moment dat jij bevalt. Daarom is het vaak het meest ideaal om een bevalbad thuis in je eigen woonkamer te zetten. De meeste ziekenhuizen (behalve het LLZ) willen niet dat je je eigen bad mee brengt, dit heeft te maken met de aansprakelijkheid mocht er iets mis mee gaan. Voor het lenen van het bevalbad vraag ik een kleine huurprijs (50 euro). Zelf schaf je dan een plastic binnenhoes aan voor in het bad vanwege de persoonlijke hygiene, die kun je voor ca 30 euro online bestellen bij bijvoorbeeld Aveta of De Oerbron. Een pakket met de aan- en afvoerslangen, kraanstuk en opblaas- en dompelpomp is bij de huur inbegrepen. Het is handig om van tevoren al eens zelf samen te oefenen met het vullen en weer leegpompen van het bad en om zeker te weten dat het kraanstuk op je kraan past. Mocht je toch niet in bad bevallen voor wat voor reden dan ook dan koop ik de ongebruikte hoes van je over en betaal je geen huur.

Je kunt voor meer informatie over watergeboortes en bevalbaden kijken op de website van ‘de Oerbron’ en op YouTube kun je prachtige filmpjes zien van watergeboortes. Hier vind je ook nog de waterfolder als er meer over wilt weten.

 

 

 

 

Het geboorteplan en de info over het geboorteplan en bevallen in water kwam tot stand met dank aan de vroedvrouwen van Vive te Amsterdam, www.cicli.nl , Joyce Hoek Pula en Willeke Klerks van de Geboortebeweging en de collega’s van Verloskundigen aan de Maas.