Bevallen in een bad met warm water heeft een aantal grote voordelen ten opzichten van bevallen op het droge. Vrouwen ervaren in bad vaak meer controle, minder pijn en meer ontspanning. Dit vergroot de kans dat je met een tevreden gevoel terug kunt kijken op je bevalling. Een watergeboorte houdt in dat je een deel van de bevalling of als je dat fijn vindt de hele bevalling door brengt in warm water. Dit kan tijdens de ontsluiting, maar de baby kan ook in bad geboren worden. Dit kan het best in een speciaal daarvoor bestemd geboortebad met alle benodigdheden, wat je tegen een bedrag van 125 euro bij mij kunt huren. Via een gespecialiseerd bedrijf een bad huren of kopen kan ook, maar is aanmerkelijk duurder. Je eigen ligbad thuis is daar vaak te smal en te hard voor. 

Het warme water kan je bevalling gunstig beïnvloeden:

  • warm water heeft een pijnstillend effect, minder vrouwen hebben medicamenteuze pijnstilling nodig 
  • je kunt beter ontspannen tijdens de weeën en tussen de weeën door
  • je maakt meer oxytocine aan, waardoor je betere weeën krijgt en de baring goed vordert
  • je hebt meer bewegingsvrijheid doordat het water je draagt en je je lichter voelt
  • de baby zakt gemakkelijker door je bekken als je meer beweegt en makkelijker draait
  • de zuurstoftoevoer van de baby wordt bevorderd doordat je makkelijker beweegt en je doorbloeding beter wordt
  • het perineum is beter doorbloed waardoor het weefsel beter stretcht, wat de kans op uitscheuren kleiner maakt
  • de baby heeft een geleidelijkere overgang van het leven in de baarmoeder naar buiten en komt zo minder stressvol ter wereld
  • zorgverleners blijven op een wat grotere afstand waardoor ze bewuster moeten nadenken over de handelingen die ze bij jou willen doen, daardoor gebeurt er minder snel iets onnodigs
  • door het warme water, de rust en de afstand kom jij sneller in je eigen roes terecht.

Ik heb veel ervaring met badbevallingen zowel thuis als in ziekenhuizen en geboortecentra. Als je in bad wil bevallen kan dit thuis in een stevig opblaasbad. Het HCM en het Haga in Den Haag hebben vaste ruime baden voor poliklinisch bevallen. Het SFG in Rotterdam en het LLZ hebben een opblaasbaar bad, vergelijkbaar met de baden die ik verhuur. Je kunt naar het LLZ in Zotermeer ook je eigen opblaasbad mee nemen. Delft heeft alleen en suite douches bij de kamers, het uitklapbad wat ze hadden is helaas sinds kort afgeschaft. Ze gaan wel verboiuwen, waarna er 2 kamers met een vast bevalbad zullen zijn. In het ziekenhuis weet je nooit zeker of het bad vrij is op het moment dat jij bevalt. Wil je zeker weten dat je een bad beschikbaar hebt, dan is het vaak het meest ideaal om een bevalbad thuis in je eigen woonkamer te zetten. De meeste ziekenhuizen (behalve het LLZ) willen niet dat je je eigen bad mee brengt, dit heeft te maken met de aansprakelijkheid mocht er iets mis mee gaan.

Voor het lenen van het bevalbad vraag ik een huurprijs (125 euro). Dan krijg je rond 36-37 weken zwangerschap een bad mee in bruikleen (cocon of birthpool in a box), net als een tas met accessoires. Dit is een pakket met een binnenhoes, grondzeil, aan- en afvoerslangen, kraan verloopstukken en een opblaas- en dompelpomp. Het is handig om van tevoren al eens zelf samen te oefenen met het opblazen van het bad ter controle dat alles goed werkt en om zeker te weten dat een van de beschikbare kraanstukken op je kraan past.

Mocht je toch niet in bad bevallen voor wat voor reden dan ook dan kun je de ongebruikte hoes en grondzeil van je weer terug geven en betaal je geen huur. Voorwaarde hiervoor is dat het bad niet is gebruikt en de accessoires niet uit hun verpakking zijn gehaald.

Je kunt voor meer informatie over watergeboortes en bevalbaden kijken op de website van ‘de Oerbron’ en op YouTube kun je prachtige filmpjes zien van watergeboortes. Hier vind je ook nog de waterfolder als er meer over wilt weten.

 

 

 

 

Het geboorteplan en de info over het geboorteplan en bevallen in water kwam tot stand met dank aan de vroedvrouwen van Vive te Amsterdam, www.cicli.nl , Joyce Hoek Pula en Willeke Klerks van de Geboortebeweging en de collega’s van Verloskundigen aan de Maas.