Het geboorteplan is een middel om betrokken te zijn en te blijven tijdens de bevalling, wanneer je zelf niet altijd in staat bent om je wensen en voorkeuren mondeling aan te geven of uitgebreid na te denken over verschillende opties. In het geboorteplan geef je aan wat je belangrijk vindt en wat je ideeën en wensen zijn. Daarbij is het ook handig om iets op te schrijven over wie jij bent en hoe je graag wilt dat er met jou wordt om gegaan.

Je hebt veel keuzes rondom je bevalling. Denk bijvoorbeeld aan in wat voor sfeer of omgeving je wil bevallen, hoe je met de weeën om wilt gaan, wie je er bij wil hebben, hoe je de start met je kind wilt beleven en hoeveel informatie je wilt krijgen tijdens de bevalling. Door het maken van een geboorteplan kom je misschien op nieuwe ideeën en worden de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden vaak beter met je besproken. Zo kun je zelf kiezen en dit helpt je de regie te houden.De loop van de bevalling kan altijd opties en keuzes beinvloeden, maar dit zal altijd met jullie besproken worden.

Het is plan is ook een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Ook voor je verloskundige of gynaecoloog is het belangrijk om te weten wat je tijdens de bevalling verwacht en wat je van hen verwacht. Voor je bevalling bespreek je het met degenen die je rondom je bevalling zullen gaan bijstaan. Door het plan samen te bespreken wordt het ook een realistisch plan. Tijdens je bevalling wissel je soms van zorgverlener, deze weet dan door je geboorteplan wat voor jou belangrijk is.

Hieronder vind je het document ‘geboorteplan inspiratie’ met een groot aantal punten om je in te verdiepen en die je eventueel mee kunt nemen in je geboorteplan. Je hoeft ze echt niet allemaal op te nemen, de lijst is vooral bedoeld ter inspiratie van dingen die je/jullie belangrijk (zouden kunnen) vinden of waar je je nog meer in zou willen verdiepen nu het nog kan. De eindversie kun je geprint in je mapje bewaren en kan digitaal aan je dossier worden toegevoegd. Degenen die een kort maar krachtig plan prettiger vinden wat een snel en praktisch overzicht van je wensen vormt kunnen het visueel geboorteplan eens bekijken.

De 10 tops voor goed bevallen beschrijven tips hoe je lijf het best haar werk kan doen tijdens de bevalling

 

Geboorteplan

Visueel Geboorteplan

10 tops bevallen