In je zwangerschap bespreken we jullie plannen om hetzij borstvoeding of flesvoeding te gaan geven. Borstvoeding is de beste keuze voor je kind, met flesvoeding als een goed tweede alternatief. Alle voor- en nadelen van beide opties nemen we door zodat jullie een weloverwogen keuze kunnen maken. Wat je ook besluit te gaan geven, het belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt!

Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven kun je als je dat handig vindt een borstvoedingscursus volgen. Hierbij wordt in 1-3 bijeenkomsten besproken hoe je de baby goed aan de borst legt, vaak worden een aantal veel voorkomende problemen besproken en je krijgt uitleg hoe je weet dat je kind honger heeft.

Na de geboorte van je kindje is het streven om de baby binnen het uur aan te leggen en daar goed de tijd voor te nemen. Deze eerste kennismaking met de borst is erg belangrijk omdat de baby op dat moment heel alert en wakker is. Het kost vaak wat geduld en oefening, de ene baby zal de borst direct goed pakken en het andere kindje heeft hier iets meer tijd voor nodig. Zowel ik als de kraamverzorgster zullen jullie hier verder bij helpen in de dagen na de geboorte. Als er problemen zijn met de borstvoeding dan krijgen jullie advies op maat om dit te verhelpen. De meeste problemen zijn in de eerste week na de bevalling wel opgelost/verdwenen. Waar nodig kunnen we ook nog een lactatiekundige inschakelen voor extra hulp.

Als je de keuze hebt gemaakt om flesvoeding te geven, dan is het verstandig om in de laatste weken van je zwangerschap te zorgen dat je flesvoeding en een aantal flesjes in huis hebt. Voor een pasgeboren baby is het zuigen aan een fles ook erg wennen en soms zullen jullie meerdere typen flessen of spenen moeten proberen om te kijken welke fles het beste bij je kindje past. Ondanks dat je geen borstvoeding geeft, kan het zijn dat je na 3-5 dagen na de geboorte last krijgt van stuwing. Zorg er dan voor dat je dag en nacht een strakke BH draagt. Na een paar dagen zal de stuwing weer verdwijnen. De kraamzorg geeft uitleg over hoe je de voeding klaar maakt, hoe vaak je meestal voedt en hoe je de flessen hygiënisch schoon houdt.

 

Lactatiekundigen in de buurt:

Dosha Sijens: www.mammapraktijk.nl

Borstvoedingscentrum Delft: www.borstvoedingscentrumdelft.nl

Kirsten Feijen: 06-26630876

Yvonne de Bruijn: 06-52508254

Helen Marshall: 06-12219634

Vita Nova in Den Haag: lactatiekundige Alexandra Knijnenburg, draagadvies, cursussen en BV cafe

 

 

 

Kolf huren: borstvoedingscentrum Delft of Medipoint in Zoetermeer

Je huurt het kolfapparaat per dag plus een borg en je koopt een eigen setje borstschelpen ivm de hygiëne.

Fijne BV links:

www.borstvoeding.com

www.borstvoedingsforum.nl

www.borstvoeding.nl

www.lalecheleague.nl