Prenatale screening (NIPT, 13 weken echo en 20 weken echo)

Prenatale screening is onderzoek naar mogelijke afwijkingen bij je ongeboren baby. Iedere zwangere vrouw heeft de mogelijkheid om voor de geboorte de gezondheid van haar kindje te laten onderzoeken. Deze screening is vrijwillig. Je kunt kiezen voor de NIPT, 13 weken echo en/of 20 weken echo. 

Het handig om je alvast wat in te lezen over de mogelijkheden als je interesse hebt in dit onderwerp. Hier vind je ook een keuzehulp en filmpjes. Tijdens de eerste controle bespreken we of jullie hier nog extra informatie over willen en kunnen we alle opties te bespreken. Daarna kunnen jullie samen beslissen welke keuze er het best bij jullie past. Je krijgt alle info ook mee in de vorm van folders zodat jullie thuis alles nog eens rustig kunnen nalezen. De folders staan ook bij de downloads.

De screening mag je laten uitvoeren maar dit hoeft niet. Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je het onderzoek wilt en wat je met de uitslag doet. Screening kan je misschien voor een stukje geruststellen over de gezondheid van je kind, maar het kan soms ook onrust geven en je voor moeilijke keuzes stellen. Bedenk vooral wat je zou doen met welke uitslag. Als je goed beredeneerd kunt kiezen wat er bij jullie gevoel past blijf je later meestal ook tevreden over je keuze, hoe de uitslag ook is uitgevallen. 

Komen er erfelijke aandoeningen in de familie voor dan kun je in aanmerking komen voor prenatale diagnostiek via een andere route. Dit kunnen we samen tijdens de 1e intake bespreken.

 

Echo onderzoek

Op de praktijk is het mogelijk om echo's te maken. Hierbij kun je denken aan de termijnecho, echo's ter bepaling van de foetale groei en de ligging van de baby. Alle echo's zijn een vrijwillige keuze.

 

8 weken echo

Rond 7-8 weken kunnen we met de echo een hartje kunnen zien kloppen. Het vertelt ook hoe ver je ongeveer zwanger bent en of het een eenling of meerling betreft. Een echo kan ook fijn zijn om meer te weten als er bijvoorbeeld bloedverlies is of wanneer je geen idee hebt hoe ver zwanger je zou kunnen zijn. De kosten zijn gratis.

De termijnecho
Tot ca 14 weken ontwikkelen alle kindjes zich even snel. Deze blauwdruk is genetisch vastgelegd. Pas daarna gaan individuele verschillen onze groei en ontwikkeling bepalen. Denk bijvoorbeeld aan je etnische afkomst en typische familie factoren als lengte en bouw. Bij 10-12 weken zwangerschap kun je daardoor goed de betrouwbare uitgerekende datum bepalen door tijdens de echo het kindje van kruin tot stuitje op te meten. De geschatte meetvariatie is circa 1-3 dagen. Je verzekeraar vergoedt deze echo.

Wat wordt het...

Mocht je rond 15-16 weken extra willen kijken naar het geslacht van de baby dan kan dat op de voorwaarde dat de baby een beetje mee helpt door alles lief te laten zien. De kosten zijn 30 euro, dit wordt door geen enkele verzekeraar vergoed.

13 weken echo en 20 weken echo

Deze echo's vallen onder de prenatale screening, zie boven. Voor deze echo's verwijs ik altijd naar een andere locatie. Hoe meer 13- en 20 weken SEO's een echoscopist maakt hoe meer foetale afwijkingen er correct worden opgespoord. Het is dus echt een kunst op zich en daarom ook een apart diploma. Alle verzekeraars vergoeden deze echo's.

Echo's op indicatie

Na de 20 weken worden er binnen de Nederlandse verloskunde alleen nog echo's gemaakt op indicatie. Voorbeelden hiervan zijn een verdenking dat de baby niet genoeg of juist te hard groeit, veel of te weinig vruchtwater, een laagliggende placenta of twijfel of de baby wel met het hoofdje naar beneden ligt va 36 weken zwangerschap. De verzekeraars vergoeden deze echo's.

2d/3d/4d pretecho

Mocht je het zonder indicatie gewoon leuk vinden om toch nog eens naar je baby te spieken dan kan dat. De kosten voor een 2d echo zijn 40 euro. Voor 3d/4d echo voor een half uur met alle foto's digitaal 75 euro. Bij alle echo's kunnen foto's of een bewegende opname op een stick gezet worden voor thuis. Geef het op het spreekuur aan of je hier interesse in hebt, dan kunnen we er tijd voor plannen. Bedenk wel dat deze echo's puur voor het plezier gemaakt worden en er verder niet naar medische bijzonderheden zoals groei wordt gekeken. Toch kan het gebeuren dat ik toch iets bijzonders op de echo zie. Dan zal ik dat altijd vertellen en uitleggen. Het is goed om je vantevoren te realiseren dat dit soort info daardoor onbedoeld onrust en dilemma's met zich mee kan brengen.

Echo pakketten met korting

- echo geslachtsbepaling en 1 extra 2d pretecho voor 50 ipv 70 euro

- echo geslachtsbepaling en 2 extra 2d echo's voor 80 ipv 110 euro

Alle echobeelden kunnen op stick gezet worden en in het zwangerenportaal gezet worden. Zelf mee gebrachte sticks doe ik liever niet ivm ICT veiligheid.

 

Bloedonderzoek

Bij het bloedonderzoek rond de 10-12 weken wordt gekeken naar je bloedgroep, je rhesuseiwitten c en D, eventuele antistoffen tegen andere bloedgroepen die van belang kunnen zijn bij een transfusie, de infectieziekten hepatitis B, syfilis en HIV en je ijzer- en suikerwaarden. Rond de 30 weken adviseer ik om nogmaals bloed te prikken ter controle van eventuele bloedarmoede. 

Aanvullend onderzoek

Soms zijn je medische voorgeschiedenis, afkomst, bloedgroep of gewicht een indicatie om extra onderzoek te doen. Dit is altijd een advies en geen verplichting. Ik help jullie een keuze hierin te maken. Voorbeelden zijn de 20 weken echo in het ziekenhuis laten doen ipv in het echocentrum, extra bloed prikken ter controle van rhesus antistoffen of je suiker of ijzerwaarden. Als gewenst kunnen we extra advies vragen bij de gynaecoloog.

De kosten van laboratoriumonderzoek wordt deels vergoed door de overheid en gaat deels eerst van je eigen risico af. Extra onderzoek of informatie op consult gaat bij de gynaecoloog in het ziekenhuis komt ook ten laste van je eigen risico. Sommige polissen vergoeden een poliklinische bevalling, een kraampakket, een cursus of lactatiekundige hulp. Kijk je verzekeringspolis na om verrassingen te voorkomen.