Prenatale screening (combinatietest, NIPT en 20 weken echo)

Prenatale screening is onderzoek naar mogelijke afwijkingen bij je ongeboren baby. Iedere zwangere vrouw heeft de mogelijkheid om voor de geboorte de gezondheid van haar kindje te laten onderzoeken. Het handig om je alvast wat in te lezen over de mogelijkheden als je interesse hebt in dit onderwerp. Hier vind je ook een keuzehulp. Tijdens de eerste controle bespreken we of jullie hier nog extra informatie over willen en plannen we een aparte afspraak om alle opties te bespreken. Daarna kunnen jullie samen beslissen welke keuze er het best bij jullie past. Je krijgt alle info ook mee in de vorm van een folder zodat jullie thuis alles nog eens rustig kunnen nalezen. De folders staan ook bij de downloads.

De screening mag je laten uitvoeren maar dit hoeft niet. Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je het onderzoek wilt en wat je met de uitslag doet. Screening kan je misschien voor een stukje geruststellen over de gezondheid van je kind, maar het kan soms ook onrust geven en je voor moeilijke keuzes stellen. Bedenk vooral wat je zou doen met welke uitslag. Als je goed beredeneerd kunt kiezen wat er bij jullie gevoel past blijf je later meestal ook tevreden over je keuze, hoe de uitslag ook is uitgevallen. 

Komen er erfelijke aandoeningen in de familie voor dan kun je in aanmerking komen voor prenatale diagnostiek. Zie voor meer informatie de link van het Reinier de Graaf Gasthuis

 

Ander onderzoek

De termijnecho
Tot ca 14 weken ontwikkelen alle kindjes zich even snel. Deze blauwdruk is genetisch vastgelegd. Pas daarna gaan individuele verschillen onze groei en ontwikkeling bepalen. Denk bijvoorbeeld aan je etnische afkomst en typische familie factoren als lengte en bouw. Bij 10-12 weken zwangerschap kun je daardoor goed een betrouwbare uitgerekende datum bepalen door tijdens de echo het kindje van kruin tot stuitje op te meten. De geschatte meetvariatie is circa 1-3 dagen.

Wat wordt het...

Mocht je rond 16 weken extra willen kijken naar het geslacht of rond 26 weken een uitgebreide pretecho willen dan kun je dit zelf organiseren via een commercieel echobureau. Het is de moeite waard om te bekijken wat je krijgt voor je geld want dit kan flink verschillen. De kosten zijn voor eigen rekening.

Bloedonderzoek

Bij het bloedonderzoek rond de 8-12 weken wordt gekeken naar je bloedgroep, je rhesuseiwitten c en D, eventuele antistoffen tegen andere bloedgroepen die van belang kunnen zijn bij een transfusie, de infectieziekten hepatitis B, syfilis en HIV en je ijzer- en suikerwaarden. Rond de 30 weken adviseer ik om nogmaals bloed te prikken ter controle van eventuele bloedarmoede.  

Aanvullend onderzoek

Soms zijn je medische voorgeschiedenis, afkomst, bloedgroep of gewicht een indicatie om extra onderzoek te doen. Dit is altijd een advies en geen verplichting. Ik help jullie een keuze hierin te maken. Voorbeelden zijn de 20 weken echo in het ziekenhuis laten doen ipv in het echtcentrum, extra bloed prikken ter controle van resus antistoffen of je suiker of ijzerwaarden. Als gewenst kunnen we extra advies vragen bij de gynaecoloog.

 

Vergoeding door je verzekering

De kosten van laboratoriumonderzoek wordt deels vergoed door de overheid en gaat deels eerst van je eigen risico af. Extra onderzoek of informatie op consult gaat bij de gynaecoloog in het ziekenhuis komt ook ten laste van je eigen risico. De termijnecho, de 20 weken echo en eventuele groei- of liggingsecho's worden vergoed door de overheid. De combinatietest en de NIPT wordt door de meeste verzekeringen niet vergoed. Deze onderzoeken kosten beide ongeveer 175 euro. Indien je in aanmerking komt voor vervolgonderzoek wordt dit wel vergoed. Sommige polissen vergoeden een poliklinische bevalling, een kraampakket, een cursus of lactatiekundige hulp. Kijk je verzekeringspolis na om verrassingen te voorkomen.