Je kraamtijd omvat de eerste 6 weken na je bevalling. Met de geboorte van de baby begint een van de intensiefste periodes van jullie leven. Samen moeten jullie bijkomen, herstellen en wennen aan het nieuwe evenwicht met kind (en eventuele oudere broertjes en zusjes). Tijdens de eerste acht dagen na de geboorte van jullie kind komt de kraamzorg dagelijks om jullie te helpen (zie hier voor tips voor bureaus). Ze doet een aantal medische controles bij mama en kind en seint mij in bij mogelijke problemen. Ze helpt bij de voedingen en geeft veel tips over babyverzorging. Verder zal ze een aantal huishoudelijke taken uit handen nemen, zodat jullie een beetje bij kunnen slapen en rustig kunnen herstellen. Laat dus vooral de boel even de boel en laat je verwennen! Het doel is aan het einde van de week twee ouders met een gerust hart zelf verder te laten gaan.

Ik kom in de eerste tien dagen circa 4 keer langs en waar nodig vaker. Ik vind het erg belangrijk om jullie te ondersteunen bij het lichamelijk en emotioneel herstel. Verder kijk ik hoe jullie kindje het doet en beantwoord ik al jullie vragen. We blikken samen uitgebreid terug op de bevalling. Ik hou in de gaten of alles loopt zoals het hoort te gaan. Waar nodig stuur ik bij, altijd in overleg met jullie. Als er onverhoopt problemen zijn, dan zorg ik dat jullie tijdig door de gynaecoloog, kinderarts of huisarts worden gezien.

Daarnaast doe ik rond dag 5-6 ook de hielprik bij jullie kindje als je dat wilt. Voor de gehoortest ga je in rond dag 10 naar het consultatiebureau. In Berkel, Bleiswijk en Bergschenhoek wordt de gehoortest en de hielprik beiden gedaan door de wijkverpleegkundige aan huis.

Als alles goed gaat sluiten we rond dag 9-10 de huisbezoeken af. Waar nodig kom ik daarna nog extra. Sowieso kom ik altijd nog 1x langs wanneer de kraamverzorgende al weg is. Ervaring leert dat er vaak nog vragen opborrelen wanneer jullie samen zonder haar verder gaan. Daarna nemen het consultatiebureau en de huisarts de zorg over. De nodige informatie over hoe jullie samen verder gaan bespreken we bij mijn laatste bezoek. De weken erna kun je altijd nog dag en nacht contact met me opnemen wanneer je vragen hebt of er bijzonderheden zijn.

Met de nacontrole sluiten we deze bijzondere periode rond 6 weken na de bevalling echt af. Hiervoor plannen we  samen een afspraak. Tijdens deze controle bespreken we hoe het met jullie gaat en blikken we nogmaals terug op hoe jullie de zwangerschap, bevalling en het kraambed ervaren hebben. We kijken of je weer helemaal hersteld bent en of het ouderschap al een beetje begint te wennen. Ook bespreken we de anticonceptie en hoe jullie de zorg ervaren hebben.