Per 1 juni 2021

Alles is weer terug bij het oude. Partners en/of kids mee, kopje thee, pretecho kan ook weer. In de kraamtijd rijd ik weer de normale 3-4 visites. De ziekenhuizen verschillen in hun beleid, dus kijk bij hen op de site voor de actuele situatie. Bij klachten graag hoor ik het graag vantevoren en verzetten we zo nodig de afspraak. Wie nog graag wandelt of belt en het kort houdt op de praktijk: geen probleem, dat blijft nog steeds mogelijk!

Per 16 oktober 2020 weer een voorzichtiger beleid

Bel met klachten of vragen zoals je altijd zou doen, je kunt altijd terecht! Ook als je klachten hebt of positief getest bent, dan bespreken we samen de beste oplossing

Zowel thuis als poliklinisch bevallen kan nog steeds. De ziekenhuizen in de buurt zijn wel al strenger met hun deurbeleid. Alleen de partner mag mee en bij een medische indicatie mag ik ook niet meer blijven om te coachen. Heel jammer maar wel begrijpelijk. Na de geboorte alleen bezoek in overleg, liefst pas thuis.

Bij langer dan 15 minuten contact <1,5 meter kan het zijn dat ik een mondkapje en handschoenen draag, bijvoorbeeld tijdens de bevalling. 

Ik blijf live spreekuur doen, we kunnen op de praktijk goed afstand houden. Wil je liever beeldbellen en kort fysiek contact geef het dan vooral aan

Kom niet naar de praktijk als je verkouden bent, hoest of koorts hebt. Overleg even als je twijfelt of je kunt komen of niet

De 8- en 12 wekenecho kunnen gewoon doorgang vinden

Liever geen partners en kinderen en andere belangstellenden mee, partners zijn wel van harte welkom bij de echo's en het bespreken van het bevalplan

Ik ga weer terug naar ca 2 kraamvisites bij jullie thuis, de rest telefonisch. Voor de juiste zorg kan meer altijd als het nodig is!

Klieven van tongriempjes en/of lipbandjes kan op de praktijk, maar even niet icm huisbezoek

 

Per 1 juni 2020 weer bijna helemaal terug naar de normale werkwijze!

Alle versoepeling lijkt goed te verlopen dus tijd voor de volgende stappen.

Terug naar hoe het was voordat Corona zijn intrede deed, behalve dat we netjes afstand blijven houden waar dat kan en ik alles extra goed schoon blijf houden. Partners mee, kopje thee, pretecho en tongriem klieven kan ook weer. Ik kan niet al het speelgoed schoonmaken na elk kind, dus liever nog geen kinderen mee als het niet noodzakelijk is. In de kraamtijd blijf ik nog even 2 visites doen ipv 4. 

Wie nog graag wandelt of belt en het kort houdt op de praktijk: geen probleem, dat blijft nog steeds mogelijk!

 

De maatregelen worden weer wat versoepeld: update 01-05-2020

Met ingang van deze mooie mei maand kwam het bericht van onze beroepsorganisaties KNOV dat de corona maatregelen mbt tot de verloskundige zorg weer wat versoepeld kunnen worden. Deze veranderingen zijn mogelijk omdat de verloskundige hulpverlening tot nu toe weinig last heeft van het virus, maar we wel steeds duidelijker zien wat de beperkingen voor nadelige effecten hebben op de zorg. Door de regels te verruimen hopen we de zorg aan zwangeren en kraamvrouwen te verbeteren.
Het aantal zieke zwangeren en barenden valt erg mee en er vallen tot nu toe weinig collega’s uit ivm ziekte. Ik heb tot nu toe gelukkig ook niemand in de praktijk die ziek geworden is.

Verder merk ik dat eerst bellen en elkaar daarna kort fysiek zien niet heel goed werkt in de praktijk. Zelfs als we elkaar al telefonisch gesproken hebben komt er nog wel een vraag omhoog of kletsen we vaak langer dan perse noodzakelijk is. Zo streven we dan al snel voorbij aan het gestelde doel van kortdurend fysiek contact. De mens blijft toch een sociaal dier en er gaat niks boven persoonlijk contact. Dit geldt net zo goed voor mij.

Ook benadruk ik nog een keertje dat er altijd extra zorg mogelijk is bij spoed of wanneer je persoonlijke situatie daar om vraagt.

Wat verandert er nu in de praktijk:

- Er zijn weer normale afspraken mogelijk zoals in het pre Corona tijdperk: op de bank met 1,5 meter afstand of als je dat liever hebt al buiten wandelend. Voor degenen die graag zo min mogelijk risico willen nemen: geef het aan als je liever belt en elkaar alleen kort op de praktijk wilt treffen, dan houden we dat aan. 
- De 8 wkn echo is weer mogelijk. Verder nog geen pretecho’s en helaas nog geen partners mee.
- In de kraamtijd doe ik thuisvisite op de 2e en 4e/5e dag ipv alleen de 4e. Extra thuis langs als nodig is natuurlijk mogelijk. De rest blijft zoveel mogelijk telefonisch.

 

Corona Covid-19: de verloskundige zorg wordt aangepast: update 14-03-2020

Vanwege de Corona pandemie wordt de verloskundige zorg aangepast tot de minimaal vereiste zorg.

Door persoonlijke contacten te minimaliseren kunnen we de verspreiding zoveel mogelijk indammen, voorkomen dat we allemaal tegelijk ziek worden en de impact op de zorg zo klein mogelijk houden. Volg de landelijke adviezen hiervoor.

Hieronder kun je lezen hoe de zorg wordt aangepast. Dit is een algemeen zorgpad voor zwangeren met een gezonde zwangerschap zonder extra aandachtspunten. Het kan zijn dat jouw specifieke medische situatie iets anders vraagt, dan zullen we dit schema aanpassen. Heb je hier vragen over, bel dan gerust. 

Bij klachten of andere vragen kun je altijd bellen! Het is nog steeds mogelijk om extra controle te doen zowel op de praktijk en in het ziekenhuis.

 

Denk je klachten te hebben die passen bij Corona, kom dan niet naar de praktijk maar bel mij en je huisarts.

Klachten zijn: koorts > 38.0 C (rectaal gemeten) samen met symptomen als hoesten, kortademigheid, keelpijn.

De mate varieert van mild tot ernstig.

Zwangeren lijken niet ernstiger ziek te worden dan niet zwangeren. Er is geen overdracht naar de baby in de zwangerschap. Het virus gaat niet over in vruchtwater en moedermelk. Je kunt gewoon borstvoeding geven. Wanneer de baby geboren is kan de baby wel aangestoken worden. Was je handen vaak, hoes en nies in je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes die je meteen weggooit, beperk sociale contacten en zorg goed voor jezelf.

 

Controleschema prenataal

Als je een controle afspraak hebt bel ik je op die dag om alvast je vragen, zorg-items en voorlichting te bespreken. Hier zal geen tijd voor zijn bij de fysieke controle op de praktijk. Tijdens de fysieke controle zo kort mogelijk contact en alleen de nodige controles. Kom op tijd, dan kun je meteen door lopen naar boven en hoef je niet in de wachtkamer te zitten. Na elke zwangere desinfecteer ik alle gebruikte materialen. Ik volg dit schema, met 1 verschil: je krijgt een labformulier mee om bij een prikpunt bloed te prikken, dat doe ik niet op de praktijk.

Schermafbeelding 2020-03-14 om 21.44.32.png

Schermafbeelding 2020-03-14 om 21.29.22.png

Schermafbeelding 2020-03-14 om 21.29.02.png

 

Bij spoed consulten voor het ziekenhuis of de huisarts (zoals minder leven voelen, meconiumhoudend vruchtwater, of een kraamvrouw met koorts door een gynaecologische focus of borstontsteking zal er zoveel mogelijk zonder thuisvisite worden ingestuurd.

Bij bijvoorbeeld beginnende weeen, spontaan gebroken vliezen, buikpijn, bloedverlies of hoge bloeddrukklachten worden vrouwen waar mogelijk op de praktijk gezien. Huisbezoeken worden tot waar nodig beperkt.

 

Ga je bijna bevallen?

Vooralsnog blijft zowel de thuis- als poliklinische bevalling bestaan. Dit zou in de toekomst kunnen veranderen als er meer zorgverleners ziek zouden worden. Overweeg nogmaals om thuis te bevallen als je low risk bent: je loopt minder risico op besmetting en jullie bepalen wie er aanwezig zal zijn. Wil je poliklinisch bevallen en ben je klachtenvrij, dan kun je gewoon bevallen zoals altijd. Alleen je partner mag mee naar het ziekenhuis. Je partner kan niet blijven overnachten. Geen kraambezoek na de geboorte in het ziekenhuis. Bij milde klachten kun je thuis baren maar dan zal ik maatregelen treffen (pak en mondkapje met bril). Als je ernstige klachten hebt en positief hebt getest dan kun je niet meer thuis bevallen, dan beval je medisch in het ziekenhuis, Heb je klachten en ben je niet getest, dan overleggen we met het ziekenhuis wat het beste lijkt. Als je baby moet worden opgenomen op de neo, mag de moeder erbij blijven als ze klachtenvrij is. De vader verblijft thuis. Bij klachten moet je thuis in isolatie.

 

In de kraamtijd

Ik doe alle kraamvisites telefonisch, alleen fysieke visite voor de hielprik en bij medische noodzaak. Indien huisbezoek dan informeer ik van tevoren of er aanwezigen zijn met koorts/klachten. Kraamvisite van vrienden/familie wordt afgeraden, beperk dit zoveel mogelijk. De kraamzorg blijft vooralsnog werken als normaal, maar let ook goed op de hygiene. Geen wisseling van kraamverzorgenden tussen gezinnen. Borstvoeding geen bezwaar, bij klachten is een mondkapje niet zinvol. Besmettelijkheid is al aanwezig voorafgaand aan klachten en andere aanwezigen zijn mogelijk ook al besmet. Goede handhygiëne. Ligt je kind op de neonatologie: telefonisch controle. Idem nacontrole na 6 wkn.

Mocht het beleid in de toekomst veranderen dan hou ik iedereen op de hoogte via email, Facebook en deze pagina.