Een pasgeboren baby kan alleen communiceren door te huilen. Aan jullie is de uitdaging om te ontdekken wat jullie baby nodig heeft. Dit kost tijd, na een paar weken merken jullie dat jullie de baby steeds beter gaan leren kennen. Dan wordt het steeds makkelijker om aan een huiltje te horen wat je kind nodig heeft om zich geborgen en prettig te voelen. Welke achterliggende behoeften kan je kindje hebben?

Honger 

Een pasgeboren baby wil het liefst elke 2 a 3 uur drinken, ook 's nachts. Probeer goed op de vroege en late signalen te letten. Een kindje dat honger heeft zal eerst smakgeluidjes maken, zijn tongetje uitsteken, zoeken met het mondje als er iets in de buurt komt en op de handjes gaan sabbelen. Als de voeding niet snel genoeg komt zal de baby gaan huilen. In het begin zal er nog geen regelmaat in de voedingen zitten, maar na een aantal weken ga je langzaam een patroon ontdekken. Baby’s die de borst krijgen willen weleens in de avonduren gaan clusteren; dan willen ze extra vaak, soms wel ieder uur aan de borst. Twijfel niet of je wel genoeg melk hebt en leg de baby gewoon extra aan. Zo stimuleert het vaak drinken juist je melkproductie en drinkt de kleine zich lekker vol voor de nacht. Hopelijk kan iedereen dan wat langer slapen. Ook groeit je productie zo prima mee met de groei van je kind.

Darmkrampjes

Een kind dat krampjes geeft vaak dezelfde signalen geven als bij honger, maar zal na de drinken nog steeds onrustig zijn. De darmpjes zijn na de geboorte nog niet helemaal rijp en daardoor kunnen babies last krijgen van buikkrampen. Ze zullen hierbij vaak plots gaan huilen, sabbelen op de handjes en trappelen met de beentjes. Sommige baby's reageren goed op 2-3 uur pauzes laten tussen de voedingen. Anderen voelen zich juist beter met frequente kleine beetjes drinken. De krampjes beginnen meestal ongeveer 30 minuten na de voeding. Ze bereiken een piek rond zo’n 5-6 weken na de bevalling. Tijdens de krampjes heeft een kind vaak veel zuigbehoefte; geef de baby dan een speentje of je pink. Zo kun je ook testen of het krampjes zijn of echt honger: heeft een baby echt honger dan zijn ze na een paar minuten daar niet langer tevreden mee want er komt geen melk uit. Door te troosten, met de klok mee over het buikje te wrijven, door fietsbewegingen te maken met de benen van de baby of door de baby even op de buik op je arm of borst te laten liggen kun je de krampjes helpen verlichten. Met drie maanden is het over.  Er zijn bij de drogist verschillende middelen verkrijgbaar, vraag je verloskundige er naar.

Behoefte aan geborgenheid

Vooral de eerste nachten na de bevalling zal jullie kindje heel veel behoefte hebben aan jullie geborgenheid. De baby heeft de hele zwangerschap lekker warm in de buik gezeten en hoorde daar altijd allerlei geluiden zoals jouw hartslag, darmbewegingen etc. Hij/zij is nog nooit alleen geweest en moet nog wennen aan zijn of haar grotere, stille en koudere bedje. Vaak worden kindjes weer rustig als ze lekker warm bij je op de borst liggen en weer je hartslag kunnen horen. Totdat kinderen een paar maanden oud zijn kun je ze nog niet verwennen. Neem dus gerust de tijd om je baby bij je te houden om te helpen wennen aan het nieuwe bestaan. Wil je baby echt niet alleen slapen? dan vind je hier tips over veilig samen slapen.

Vieze luier

Baby’s gaan ook huilen als ze in een vieze luier liggen, dus verschoon deze met iedere voeding en spiek indien nodig nogmaals tussendoor.

Koud of warm zijn 

In de eerste 1-2 weken na de geboorte controleer je dagelijks meerdere keren de temperatuur van jullie kindje zodat je weet hoe warm of koud je de baby kan kleden en toedekken in zijn bedje. Hierna temperatuur je alleen nog bij twijfel. De temperatuur van een kindje kan je het beste voelen in het nekje. Voelt het nekje koud of juist heel warm aan, meet dan altijd even de temperatuur op. Wanneer je baby in de eerste 3 maanden na de geboorte koorts of ondertemperatuur heeft kan dit veroorzaakt worden door infectie. Wordt de baby niet warmer of kouder nadat je de kleding hebt aangepast of juist een kruik en meer dek hebt gegeven, neem dan altijd direct contact op met mij of je huisarts.

Als dit allemaal niet helpt? 

Soms ga je alles na wat je kunt bedenken en lijkt je baby nog steeds onrustig of huilerig. Als je denkt dat dat de baby ziek is kun je altijd mij of je huisarts bellen. Als verder alles normaal lijkt, kun je vaak niet meer doen dan je baby lekker vasthouden, knuffelen en troosten. Huil maar even  dan, dat denken maakt het huilen makkelijk te accepteren. Het zal vanzelf voorbij gaan. Huilt je baby naar je idee erg veel, bel dan voor overleg. Soms kan het dan reflux, koemelkallergie of Kiss zijn, en gaat het na de juiste maatregelen weer veel beter.